Ik werk sinds 1983 als huisarts in de Afrikaanderwijk in Rotterdam. Ik ben anders gaan kijken naar gezondheid. Ik probeer het totale beeld van de mens in het oog te houden: mentaal welbevinden, fysieke functies, zingeving, maatschappelijke participatie en voeding. Heeft een mens regie over deze verschillende terreinen dan gaat het meestal ook goed met zijn gezondheid.
Chronische ziekte en het zakelijke succes van de gezondheidszorg
Onze leefstijl met weinig bewegen, industriële voeding en veel stress, veroorzaakt chronische ziekten met in de top 7: diabetes, hart- en vaatziekten, auto-immuunziekten, reuma, kanker, COPD en depressies. Deze ziekten, gecombineerd met de gevolgen van medische en farmaceutische overbehandeling zorgen voor een zeer actieve medische sector, waarin chronische ziekte aanvaard wordt als een gegevenheid. We zijn allemaal blij geholpen te kunnen worden, maar we weten niet of het ook anders kan. Elke tijd heeft zijn eigen geneeskunde, het is moeilijk daar bovenuit te kijken.
Meer vraag naar medische zorg in arme wijken
In mijn wijk wonen mensen die kampen met armoede, werkloosheid, sociale stress, schulden, overlast, onveiligheidsgevoelens, opvoedingsproblemen, met vaak weinig vaardigheden tot hun beschikking om hiermee om te gaan. Op het spreekuur tref ik regelmatig uitgeputte mensen, die zwaar onder druk staan en moeten knokken voor hun bestaan. Zij hebben te maken met armoede en een niet ondersteunend overheid. Onze voordeurdeling en onze huidige participatiewet is een bron van narigheid. Mensen worden vernederd.
Werken aan eigen genezing
“Dokter ik ben altijd moe”, is een veel gehoorde klacht. Mijn eerste reflex als huisarts is de medische analyse: ziekte, oorzaak, medicatie, onderzoek, met als sluitstuk ziekenhuiszorg. Dit heb ik zo geleerd, en zo is de opleiding nog steeds. Het moet anders: delen van consulten worden uitgevoerd door praktijkondersteuners en leefstijlcoaches, de patiënt denkt mee, we zijn sober met medicatie, interventies alleen wanneer het werkelijk zinvol is. Daarnaast neem ik veel ideeën over van voedingsexperts en andere pioniers op het gebied van natuurlijke gezondheid. Die zijn in Nederland gemarginaliseerd, weggehoond, maar hebben volgens mij de toekomst. Dit betekent voor mij als huisarts een hele nieuwe rol die meer lijkt op die van een gids of coach.
Impact van schulden
De brede kijk brengt boven tafel dat veel patiënten worstelen met problematische schulden. Dit heeft grote impact op hun lichamelijke en geestelijke gezondheid. We zetten de schuldencoach in, onze ‘praktijkondersteuner financieel’ zodat patiënten sneller inzicht krijgen in hun kosten en hun inkomen. Alleen al door dat inzicht krijgen mensen meer grip op hun situatie. Door het ordenen van de berg aan ongeopende rekeningen, door het maken van een overzicht met kosten en inkomen kunnen we voorkomen dat mensen van het kastje naar de muur worden gestuurd en goed voorbereid terecht komen bij de financiële dienstverleners van de gemeente Rotterdam en zo nodig de Kredietbank. Een stressperiode die normaal 1½ tot twee jaar in beslag neemt kunnen we zo bekorten, waardoor schulden niet verder oplopen We staan met de aanpak van de problematische schulden aan het begin van een nieuwe fase voor onze huisartsenpraktijk waarbij medische zorg, leefstijl en welzijn hand in hand gaan.