OVER MIJ

Jan Galesloot, Arts voor Musculoskeletale Geneeskunde (MSK-arts)
Jan-Galesloot2.jpg

Mijn medische carrière startte ooit als tropenarts in west-Kameroen. Later, na omzwervingen in ziekenhuizen belandde ik in de huisartspraktijk in Rotterdam. Het vak van huisarts trof mij als heel breed georiënteerd, individueel en persoonlijk, en het bood mij alle kans om me te verdiepen in de geneeskunde. Het mooie van de huisartsgeneeskunde vond ik dat de patiënt volledig centraal mag staan, en dat ik als arts vrijheid van handelen heb, als het maar kwaliteit heeft. Er zijn regels en protocollen, maar die moeten individueel worden toegepast. Gaandeweg begon ik ook dingen te missen. Mijn medische opleiding was traditioneel, te eenzijdig geweest. Ik wilde meer begrijpen en kunnen doen. Zodoende ben ik manuele geneeskunde gaan bestuderen en beoefenen, tegenwoordig MSK geheten. Ook ben ik mij gaan verdiepen in de rol van voeding en orthomoleculaire suppletie ter preventie van ziekte. Ook raakte ik ervaren in psychologische begeleiding met Gestalt therapie.

 

Een manuele behandeling is iets subtiels en indrukwekkends. Moeilijk goed uit te leggen, je moet het eigenlijk zien of ondergaan. Het is een samenspel van luisteren naar het verhaal van de patiënt, goed medisch nadenken, en heel goed voelen met de handen waar de pijn en de beperking zetelt. In de manuele geneeskunde kijken we heel precies waar een beweging afwijkt, asymmetrisch verloopt, te snel stopt, onderdrukt wordt, alles is belangrijk. Het menselijk lichaam kan reageren met afweer en verstijving, in reactie op een pijnlijke prikkel.


MSK- (manuele) geneeskunde is een prachtige methode om pijn en stijfheid te behandelen van de wervelkolom en van de ledematen, door middel van een natuurlijke en patiënt-vriendelijke handgrepen, zonder veel bijwerkingen. Soms heeft iemand na afloop enige dagen pijn of stijfheid. Ik ben opgeleid in de methodieken van de “School Eindhoven” en de Marsman/Rutte visie.

Een veelgebruikte methode is de manipulatie: door een korte snelle impuls aan een gewricht kan de beweeglijkheid opvallend verbeteren. Het lichaamsdeel of gewricht krijgt nieuwe informatie, en kan daardoor een beter bewegingspatroon opbouwen, dat meer past bij de gezonde uitgangspositie. Soms geeft het mobiliseren een geluid van een knapje of klik, vandaar ook het woord “kraken”. Er bestaan ook geleidelijke mobilisaties en verschillende soorten spierrekkingen.

Als MSK-arts geef ik soms ook een injectie in een gewricht. Ik raadpleeg de röntgenfoto’s die er zijn en houdt rekening met de bevindingen van andere artsen en specialisten.

 

MSK-therapie kan helpen bij pijn en stijfheid. Kort of lang bestaand, voor jong en oud. Door blessure of overbelasting. Bijvoorbeeld bij klachten van schouders, nek, onderrug, bekken, hoofdpijn, evenwichtsstoornissen, pijn en beperkingen in armen en benen, pijn in ribben en borstkas, chronisch pijnsyndroom en whiplash.